az épület története

1872-ben került kidolgozásra Pest-város szabályozási terve, amely súlypontja, Pest északkeleti részére — a Teréz- és az Erzsébetváros környékére — esett. A városegyesítés előtti hónapokban kezdődött el a ma az idősebb Andrássy Gyula grófról elnevezett Sugár út építése, amely nagyvárosi környezetet biztosított a Városliget felé tartó forgalom számára. A Sugárút 1876-1877-ben épült meg, 1876-1880 között gazdára talált az építési telkek zöme is. Az útvonal épületeinek többsége az 1880-as években készült el.

A telek — más környékbeli ingatlanokkal együtt — a pesti Kegyesrend tulajdona volt az 1840-es évek eleje óta. Mai alakját a Sugár út rendezésekor nyerte el. 1877-ben került Karpeles Ignácz és felesége, Inselt Jozefa tulajdonába, akik itt házat építtettek. Az építési munkát 1878 augusztusában kezdték meg, Freud Vilmos tervei alapján. A kőfaragó munkákat Seenger Béla, az ácsmunkákat Gregersen Guildbrand, a lakatosmunkákat Svadló Ferenc, a gáz és vízvezetéki munkákat Zellerin Mátyás, az üvegesmunkákat Kratzmann Ede végezte el.

Az épület különlegessége a szokatlanul igényes bejárati és lépcsőházi előtéri térrendszer. E térrendszer festészeti és szobrászati díszítése fölötte áll a kor — akárcsak Andrássy úti — átlagának. Megoldása, érdekessége, hogy a reneszánsz hangulatú teret klasszicista hangulatú alkotások díszítik – stílustörés nélkül. E tér-együtteshez gazdagon díszített lépcsőház csatlakozik. Kissé szokatlan — vagy ha úgy tetszik, még ekkor le nem tisztult — megoldás az udvari körfolyosó falazott-loggiás jellege. Talán az építtető és/vagy a tervező nem elégedett meg a konvencionális konzolokkal alátámasztott függőfolyosókkal, és valami látványosabbat vagy reprezentatívabbat akart.

Az épület elkészültét az 1880-as évre datálják.

REGISZTRÁLJON MOST ÉS ELSŐK KÖZÖTT KÜLDJÜK EL ÖNNEK BEVEZETŐ AJÁNLATUNKAT!